Kunst in Spaarnwoude Park

Publicatiedatum: 8 juli 2021

Spaarnwoude Park is nog veelzijdiger dan je denkt! Naast de wonderschone natuur en de vele recreatiemogelijkheden kun je hier namelijk ook veel bijzondere kunstwerken ontdekken.

We lichten hierbij enkele hoogtepunten uit. 

Liefhebbers van beeldende kunst kunnen in Spaarnwoude Park hun hart ophalen. Je kunt op verschillende plekken in het gebied openbare kunstwerken vinden. Zo komen alle bezoekers van het recreatiegebied op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst. Middenin de natuur!

Klimwand en Schijf in Grofpuinheuvel
De 'Klimwand en Schijf in Grofpuinheuvel’ is het bekendste werk in Spaarnwoude Park. Het kunstproject van Leids kunstenaar Frans de Wit werd in 1992 voltooid en is een openbare klimmuur. De achterliggende gedachte van deze immense eyecatcher in het open landschap? Kunst en recreatie een laten worden. Het object bestaat uit niet minder dan 178 betonblokken, met een omvang van 1,2 bij 1,2 meter. De klimmuur wordt geflankeerd door twee schijven met een diameter van twaalf meter, met een smalle trap ertussen die naar de top van de heuvel leidt. 

Landschap van leisteen en marmer
Langs de Amsterdamseweg ten oosten van de ingang naar golfbaan Spaarnwoude staat een intrigerend werk van Jan van IJzendoorn, uit 1983.  ‘Landschap van leisteen en marmer’ bestaat uit leistenen schotten, die doordat ze doormidden zijn gezaagd en weer aan elkaar zijn gemaakt een soort vouw hebben gekregen. Het kunstwerk wordt bovendien omringd door Carrara marmer in verschillende vormen. 

Openbare kunst in Houtrak
In Houtrak kom je ook goed aan je trekken als je op zoek bent naar openbare kunstwerken in Spaarnwoude Park. Hier zijn diverse bijzondere objecten te vinden, die allemaal op een leuke manier interactie met de bezoekers uitlokken. Zo ontwierp Krijn de Koning een felblauwe constructie met als basis ‘een omgekeerde ruïne’: een plattegrond van een fictief gebouw, waarvan slechts enkele restanten de tand des tijds hebben doorstaan. De poorten en balken nodigen uit om erop te zitten en prikkelen bovendien je fantasie. Hoe zou de constructie eruitzien als het af was?

Communiceren via ondergronds buizenstelsel
Ook het werk van kunstenaarsduo Michiel Voet en Jeroen Bisscheroux nodigt uit tot zitten. Het object ‘Stemmen’ bestaat uit vier losse elementen die in Houtrak verspreid over de ligweide staan opgesteld. Een chaise-longue en kinderstoelen, opgesteld op het grasveld langs de vijver. Aan de bank zit een satellietschotel waarmee je via ondergrondse buizen kunt communiceren met personen bij de andere elementen van het kunstwerk.

kunstroute sloterdijk spaarnwoude // 003.picknickapied-2010.jpg (58 K) 

Amfitheater in Spaarnwoude Park
Tot slot is er vlakbij de manage in Spaarnwoude Park ook een klein amfitheater, genaamd ‘Plato’s Akademie’. Het kunstwerk van Ben Raaijman biedt plaats aan zo’n vijftig mensen en is heel duurzaam gebouwd. De elementen waaruit het bouwwerk bestaat, zijn gemaakt uit puinresten van oude huizen en andere gebouwen. Een heerlijke plek om even te zitten, of laagdrempelig een voorstelling te organiseren! 

Leg per fiets een kunstroute af
Wil je graag een audiotour maken langs de kunstwerken in Spaarnwoude Park? Via deze kunstroute kun je al fietsend de kunst ontdekken en tegelijkertijd naar de achtergrondverhalen luisteren. Deze tour voert je overigens niet alleen door Spaarnwoude Park, je fietst ook door De Bretten en Amsterdam Nieuw-West.