50 jaar Spaarnwoude!

Publicatiedatum: 19 februari 2020

Spaarnwoude viert dit jaar het gouden jubileum.

Om het gebied tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen niet te laten verstedelijken, werd in de jaren 60 van het overgebleven landelijk gebied een bufferzone in de vorm van een recreatiegebied gemaakt. Grond werd door de overheid aangekocht en in 1970 werd de eerste boom geplant.

Een mijlpaal dat het recreatieschap niet ongehoord voorbij laat gaan. In het kader van het vijftigjarig jubileum worden er diverse activiteiten georganiseerd. 

Wat gaan we doen?

  1. Het evenement ook wel bekend als 24h Amsterdam en Ontdek Hoofddorp komt naar Spaarnwoude. Op zondag 17 mei kunnen bezoekers tijdens Ontdek Spaarnwoude de hele dag op ontdekkingstocht door Spaarnwoude. Verschillende locaties en organisaties laten zich van hun meest verrassende kant zien en organiseren unieke activiteiten. Met het 1-daagse evenement Ontdek Spaarnwoude krijgen alle ondernemers de kans om de veelzijdigheid van Spaarnwoude te presenteren. De komende tijd wordt de website gevuld met allerlei verrassende activiteiten dus houd de website goed in de gaten!

In verband met de coronacrisis wordt dit evenement verplaatst. Er is nog geen datum bekend, wij hopen Ontdek Spaarnwoude in het najaar te kunnen realiseren.

  1. Op 1 april gaan we hetzelfde doen als vijftig jaar geleden, bomen planten! Vijftig bomen worden geplant in één van de nieuwste gebieden van Spaarnwoude, de Groene Carré-zuid. De Groene Carré zorgt voor recreatieve en ecologische verbindingen met andere groengebieden in Haarlemmermeer en omgeving. In samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer plant het recreatieschap een laan van populieren die de leefomgeving verbeteren en tegelijktijd zorgen voor een route met uitstraling. De keuze van de boomsoort wordt grotendeels bepaald door de locatie en het type grond. Op de locatie is het belangrijk dat de boom goed bestand is tegen de wind. Kinderen kunnen zich inschrijven om een boom te adopteren, de boom een naam te geven en helpen de boom te planten. De komende maand wordt hier bekendheid aan gegeven via Facebook en Instagram van Spaarnwoude.

In verband met de coronacrisis krijgt het bomen planten geen feestje. Gezien het plantseizoen gaan de bomen in de komende periode wél de grond in. Gezien de vele aanmeldingen vanuit basisscholen om mee te helpen op deze dag zullen wij in een andere periode van het jaar kijken naar mogelijkheden om het feestje alsnog te vieren wellicht met een andere educatieve groene invulling. 

Terug in de tijd

In 1965 werd het startsein gegeven tot de inrichting van het recreatiegebied. Op 8 april 1970 werd door de Staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) de heer mr. H.J. van der Poel de eerste boom geplant voor het toekomstige recreatiegebied Spaarnwoude. Hiermee werd een start gemaakt met de uitvoering van het project voor de inrichting van 2.750 ha grond als recreatieproject tussen Amsterdam, Velsen en Haarlem. In deze fase tot 1971 was er een Stuurgroep Recreatiegebied Spaarnwoude die de aanzet gaf tot de ontwikkeling van het recreatiegebied. Vervolgens nam tot 1979 het Bestuur van de Stichting Recreatiegebied Spaarnwoude de verdere ontwikkeling over van het recreatiegebied. Hier in bijgestaan door het Projectbureau Spaarnwoude. Vanaf 1979 nam het Algemeen en Dagelijks Bestuur van het Recreatieschap Spaarnwoude de verdere organisatie van het Recreatieschap en de inrichting van het recreatiegebied onder zijn hoede.

2020 eerste boom in Spaarnwoude // peel_h_j__van_der_-_sfa008007227.jpg (69 K)


Meer nieuws