De eikenprocessierups

Publicatiedatum: 26 juni 2020

De eikenprocessierups is weer veelvuldig gespot in het land. Welke maatregelen neemt Spaarnwoude en wat kun je zelf doen?

De rups heeft kleine pijlvormige haartjes die bij contact met de huid nare reacties kunnen veroorzaken, zoals huiduitslag, jeuk maar ook irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen. 

Bestrijding

Van april tot juni komen de eikenprocessierupsen weer uit hun eitjes. De groepen behaarde rupsen gaan in de nacht op zoek naar voedsel. In de recreatiegebieden in beheer van Spaarnwoude wordt de eikenrups in het begin van het jaar preventief bestreden. Daarnaast wordt in een later stadium door een gespecialiseerd bedrijf gemonitord welke eikenbomen aangetast zijn, waarna het bestrijdingsbedrijf de rupsen kan verwijderen. De nesten worden mechanisch verwijderd door middel van grote zuigmachines, en worden later verbrand zodat de brandharen niet in de lucht kunnen komen. In gebieden met eikenbomen zijn er vogelkastjes opgehangen. Spaarnwoude heeft ervoor gekozen om geen chemische bestrijding toe te passen, omdat ook andere (nuttige) insecten daar last van kunnen hebben.

Rood-wit gestreept lint

In Spaarnwoude zijn er gelukkig relatief weinig eikenbomen te vinden. Daar waar de processierups is gesignaleerd en verwijderd, is rood-wit gestreept lint om de bomen gespannen. Zo kunnen bezoekers deze snel herkennen. Dat de rupsen hier echter zijn weggehaald, betekent niet dat het gevaar volledig is geweken: men moet in deze gebieden nog steeds extra alert zijn. 

Wat te doen na contact met de eikenprocessierups? 

Ben je (vermoedelijk) in contact gekomen met de eikenprocessierups en heb je hierdoor klachten? Op de website van het Rode Kruis lees je wat je kunt doen. 

Vragen en meldingen

Wil je meer weten over de rups? Kijk dan op https://www.ggdkennemerland.nl/milieu-en-gezondheid/eikenprocessierups of op https://processierups.nu/.

Wil je een melding maken van een plek waar de rupsen zitten in het gebied? Neem dan contact met ons op via info@spaarnwoude.nl of via 023-5202820.

Beeld: Getty Images


Meer nieuws