De reus van Spaarnwoude

Publicatiedatum: 15 juni 2020

Wist je dat er ooit een reus woonde in Spaarnwoude? In het kader van ons 50-jarig jubileum, blikken we terug op het verleden.

Het is ergens rond het jaar 1000 voor Christus als er een dorpje wordt gesticht rondom het moerasbos bij de rivier het Spaarne, Spaarnwoude. Een aantal boeren uit Velsen vestigden hun boerderijen op de strandwal, die was gevormd voor de kust in het westen van Nederland. Er werd tevens een kerkje gebouwd, genaamd 'de Stompe Toren'. De stenen toren in Romaanse bouwstijl was wel 20 meter hoog.

In dit dorpje Spaarnwoude woonde even later Claes van Kieten. Hij leefde ronde de 13e en 14e eeuw en was volgens de overleveringen de langste man van het hele land. Zijn schoenen waren vier keer zo groot als de gemiddelde mannenschoen uit die tijd en de spanwijdte van zijn uitgestrekte armen, gemeten vanaf de vingertoppen van zijn middelvingers, was 269 centimeter. Zijn spanwijdte is gemetseld in de kerk. Dit laatste is tot op de dag van vandaag te bezichtigen.

Hoewel zijn voorkomen griezelig was, bleek hij zachtaardig en behulpzaam te zijn. Hij zou een vrouw hebben gered toen zij dreigde te worden aangevallen door een stier. Volgens de legende is het eilandje voor de sluizen bij Spaarndam ontstaan doordat Claes zand ging halen voor zijn moeder. Het zand zou hij in zijn schort hebben gedaan, maar bij de oversteek schoot zijn schort vol zand los.

Wil je zelf zien hoe groot de reus van Spaarnwoude was? Kom een kijkje nemen bij de Stompe Toren! 

Tekst: Kirsten van der Plas


Meer nieuws