Bosonderhoud De Groene Weelde

Bosonderhoud voor meer biodiversiteit

Publicatiedatum: 15 november 2021

Goed bosonderhoud is nodig om het bos gezond en veilig te houden. Hoe doen we dat eigenlijk?

Een van de manieren om voor bossen te zorgen is het verwijderen van bomen door middel van dunning. Dit kan er uitzien als een drastische aanpak omdat er ook bomen verwijderd worden. En vaak ziet het er aan begin uit als een kaalslag. Echter door het uitdunnen van een stuk bos wordt het bos stabieler, er komt meer licht vrij en andere soorten bomen en planten krijgen de kans om te groeien. Wat dus bijdraagt aan meer variëteit van soorten en meer biodiversiteit! Ook kunnen de overgebleven bomen sneller dik worden omdat ze meer ruimte krijgen om te groeien.

Op bepaalde delen laten we bewust het hout van de bomen liggen. Op deze manier krijgt het dode hout een functie waar veel dieren en planten hun voordeel mee doen. Onder andere paddenstoelen groeien goed op dood hout en sommige insecten en kleinere dieren kunnen ervan leven. Wederom winst voor meer biodiversiteit!

Aanplant nieuwe soorten
In de gedunde percelen worden vaak ook nieuwe bomen geplant. In de Groene Weelde wordt er gekozen voor bomen met een lange levensduur zoals de Zomereik en de Fladderiep. Oude eiken zijn een goede omgeving voor vleermuizen, zoogdieren en nestelende vogels. En de Fladderiep is een echte waardboom voor vlinders.

Wanneer gaan de werkzaamheden van start?
In de Groene Weelde wordt het bos de komende tijd gedund. Vanaf half november starten de werkzaamheden t/m eind december. Het hout krijgt een tweede leven en wordt verzameld voor de papierfabriek of voor de productie.

Zijn er vragen over het onderhoud? Neem dan gerust contact met ons op.


Meer nieuws