Veerplas beschoeiiing

Duurzame beschoeiing bij de Veerplas

Publicatiedatum: 30 maart 2021

Een beschoeiing zorgt ervoor dat de grond niet wegzakt en geeft extra stabiliteit aan de waterkant. Er is gekozen voor een duurzaam alternatief en het ruikt nog lekker ook!

Na 25 jaar is de beschoeiing aan vervanging toe, langs de oever van de Veerplas wordt ruim 850 meter aan beschoeiing vernieuwd.

Het graat om een grote investering, om die reden zal er de komende jaren in fasen aan de beschoeing gewerkt worden.  

Duurzame keuze gaat 1,5 tot 2 keer zo lang mee!
Het deel wat boven het water uitsteekt bestaat uit schotten van gerecycled kunststof. De kunststof is afkomstig van gebruikte flessen shampoo en badschuim. Als het materiaal bij de producent aankomt ruiken ze nog naar zeep. Het deel onder water is van Europees naaldhout. Dit naaldhout is afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen. De verwachting is dat deze beschoeiing anderhalf tot twee keer zo lang mee gaat als de oude tropische hardhouten variant. De kunststof is vervolgens opnieuw recyclebaar. 

Faunatrappetjes
Om de kuikens van watervogels, die nog niet kunnen vliegen, en te water geraakte zoogdieren (bijvoorbeeld muizen) de mogelijkheid te geven op de oever te kunnen klimmen zijn er op regelmatige afstand “faunatrappetjes” geplaatst.

 


Meer nieuws