Een kijkje achter de schermen in Fort Benoorden Spaarndam

Publicatiedatum: 27 februari 2020

Benieuwd naar de conserveringswerkzaamheden van de muurschilderingen in het fort? Neem dan even de tijd om de filmpjes te bekijken.

Fort benoorden Spaarndam bevat meer dan 230 muurschilderingen. Deze zijn door vrijwilligers van de Stichting Krayenhoff uit Spaarndam ontdekt en grotendeels blootgelegd. De grote hoeveelheid muurschilderingen vertellen samen een verhaal over de verschillende tijdsfasen in de 20e eeuw en de gebruikers van het gebouw over de verschillende tijdsfasen.

Een kijkje achter de schermen
De conserveringswerkzaamheden zijn eind januari 2020 gestart en lopen door tot half maart 2020. In de zomer zal er nog een periode van twee weken conserveringswerk uitgevoerd gaan worden. Het is moeilijk te voorspellen hoe snel de conserveringswerkzaamheden kunnen vorderen. Vanwege veiligheids- en organisatorische overwegingen kunnen we mensen niet ontvangen tijdens de uitvoering van de conserveringswerkzaamheden. De filmpjes op deze pagina geven een impressie van het werk van de specialisten.

Video: Uitleg van de conserveringswerkzaamheden in het Fort Benoorden Spaarndam

Video: Timelaps conserveringswerkzaamheden deel 1

Video: Timelaps conserveringswerkzaamheden deel 2

Behoud cultuur historische waarde

In 2015 is een onderzoek uitgevoerd naar de cultuurhistorische waarden van de schilderingen in opdracht van de provincie Noord-Holland en met ondersteuning van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De collectie als geheel is als waardevol aangemerkt. Eind 2019 deed de kans zich voor dat restaurateurs in opleiding van de Universiteit van Amsterdam onder leiding van ervaren restaurateurs van Stichting Restauratie Atelier Limburg ingezet kunnen worden om te starten met conservering van een aantal muurschilderingen in het fort. De provincie Noord-Holland en Recreatieschap Spaarnwoude hebben samen deze kans aangegrepen en hebben hen hiervoor opdracht kunnen geven. De eerdere berichtgeving is hier te vinden.


Meer nieuws