Herfst Spinnentijd!

Publicatiedatum: 25 september 2020

Heb je je ooit afgevraagd waarom je vooral in de herfst spinnen ziet? Zijn er dan meer spinnen? Nee, dit komt doordat spinnen in deze tijd het grootst zijn. Ze zijn volwassen en planten zich voort.

Ook vallen de webben in de herfst meer op door mooie dauwdruppels, nevel of lichtval.

Spin in het web                                                                                                                                               

Vind je spinnen eng? Bedenk dan dat ze erg nuttig zijn. Ze eten andere kleine beestjes op. Die worden gevangen in het prachtige web, dat de spin zelf maakt. Hij spint een lange kleverige draad vanuit kliertjes in zijn achterlijf. Zo’n spinsel van eiwitten is wonderlijk mooi gemaakt. Vanuit het midden van het web kan een spin razendsnel alle hoeken bereiken om de prooi op te eten die daar is blijven plakken. Dat is immers de functie van zo’n wielweb. Vaak wordt zo’n web elke dag opnieuw gemaakt, want soms is het na een dag al versleten. Spinnen, groot en klein worden op hun beurt weer gegeten door grote en kleine vogels.

De man legt het loodje

Vanuit dezelfde kliertjes in het achterlijf (de spintepels) kan de spin ook andere draden maken om zijn prooi in te pakken. Tevens maakt hij hiermee een cocon om eitjes in te leggen. Met dat eitjes leggen en de paring die daaraan voorafgaat, is bij veel spinnen iets aan de hand wat wij mensen een beetje luguber vinden. De wespspin begint bijvoorbeeld al tijdens de paring aan haar echtgenoot te knabbelen en hem in te spinnen. Zo is ze verzekerd van voedsel. Het is nu eenmaal het lot van het mannetje: na de paring is hij niet meer nodig. De eitjes worden in een cocon gelegd en ze komen na een maand uit; de spinnetjes blijven tot het volgend voorjaar in de cocon leven.

Kruisspin

De meest voorkomende spin is de kruisspin. Hij is makkelijk herkenbaar aan het patroon op zijn rug, waarin je een kruisvorm kunt ontdekken. Hij bouwt het web op beschutte, vochtige plekken. Ga eens naar buiten en kijk of je een kruisspin kunt vinden! Misschien vind je zelfs wel een ingesponnen beestje in het web.

Tekst door collega Joke Pruis


Meer nieuws