Nu ook bosbaden in Spaarnwoude

Publicatiedatum: 5 november 2019

Bosbaden, wat is dat nou eigenlijk? Japanners hebben er zelfs een officiële benaming voor bedacht: shinrin-yoku.

Shinrin-yoku. De letterlijke vertaling hiervan is ‘baden in de atmosfeer van het bos’. In Japan is deze term in het leven geroepen om een gezonde leefstijl te promoten door regelmatig te wandelen in speciaal daarvoor aangewezen bossen. Sterker nog: in dit land zijn er heuse bostherapeuten met wie je kunt bosbaden. Maar wat is nu precies het verschil tussen een ‘gewone’ boswandeling maken of bosbaden?

Bosbaden voor beginners

Bij bosbaden draait het allemaal om het volledig benutten van al je zintuigen. Je wandelt heel kalm door het bos, waarbij je bewust alles in je omgeving in je opneemt. Het ritselen in de struiken, de geur van natte bladeren en het kraken van de takken onder je voeten. Je kunt het ook wel zien als een soort meditatieve boswandeling.

Goed voor je gezondheid

Of je het nu bosbaden noemt of een wandeling in de natuur; het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress vermindert. Een goede boswandeling verlaagt je bloeddruk en hartslag, vermindert de aanmaak van stresshormonen en heeft een positief effect op je immuunsysteem. De bomen en planten scheiden namelijk stoffen af om zich tegen virussen, dieren en insecten te beschermen. Door deze stoffen in te ademen tijdens je verblijf in een bos wordt je immuunsysteem geactiveerd.

Do it yourself

Voldoende tijd buiten, en het liefst in de natuur, doorbrengen, dat kun je zelf ook! Zorg dat je er regelmatig op uit trekt en als je dan toch eens wilt ervaren wat voor effect het bosbaden op jou heeft: laat je telefoon eens thuis en leg heel bewust en langzaam je route door het bos af. Sta stil bij de mooie planten, bloemen en bomen die je ziet. Gebruik onderweg alle vijf de zintuigen: door te horen, zien, ruiken en voelen.

Spaarnwoude biedt voldoende plekken om dit eens uit te proberen? Kies bijvoorbeeld voor het bosrijke gebied, de Houtrak. 


Meer nieuws