Proef de natuur!

Publicatiedatum: 13 mei 2020

Allerlei soorten planten zijn geschikt om te eten en drinken. Sommigen zijn gezond en hebben zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Tijd om op onderzoek uit te gaan in de natuur!

In Spaarnwoude is, zoals op veel plekken, de brandnetel te vinden. Het voorjaar is een goede tijd om deze te oogsten: de jonge toppen zijn heerlijk en schijnen ook nog eens heel gezond te zijn (ontstekingsremmend en heilzaam bij allergieën en astma). Uiteraard heb je hiervoor handschoenen nodig, het liefst werkhandschoenen, want de brandharen injecteren hun prikkende mierenzuur en histamine dwars door plastic heen. Op het internet zijn talloze lekkere recepten met brandnetel te vinden. 

En wat dacht je van kruidenboter met hondsdraf, of met daslook? Beiden bloeien momenteel, ook in Spaarnwoude. De bereidingstijd is zo’n 10 minuten en alles wat je nodig hebt aan tools zijn een mes, schaar en een rasp. 

De vlieren staan weer in bloei. En denk je aan vlierbloesem dan denk je aan vlierbloesemsiroop, toch? Mocht je inderdaad van plan zijn om dit te gaan maken, dan hierbij alvast een tip: het blad en de stengels zijn niet eetbaar. Verspreid je plukactiviteiten over meerdere vlieren, pluk geen hele vlieren leeg. Dan kunnen er later in het jaar geen vlierbessen meer groeien.

Let wel: het is niet de bedoeling om een hele populatie planten weg te plukken of af te snijden. Een paar blaadjes of een bladtop kan niet veel kwaad. Wanneer je een hele boom of struik ontdoet van de bloesem, of alle vruchten plukt, is de kans op voortplanting nihil. Dat is dus niet gewenst. Kortom: wat blaadjes, bloesem, of vruchten plukken voor een enkele maaltijd is prima, maar houd dit binnen het redelijke en puur voor eigen gebruik.


Meer nieuws