Spaarnwoude zwerfafvalvrij!

Publicatiedatum: 15 juli 2021

Je geniet toch veel meer in een schoon recreatiegebied?

Recreëren in eigen land is weer populair. Vanwege de Coronamaatregelen bleven in 2020 totaal zo’n 5,9 miljoen recreanten in eigen land en dat is bijna een kwart meer ten opzichte van de jaren daarvoor. Velen bezochten dan ook het mooie Spaarnwoude. Ze ontdekten dat het op een zonnige dag heerlijk genieten is van water, strand, ligweides en terrassen. De drukte bracht ook veel afval met zich mee.  Daarom starten de vijf recreatieschappen Twiske-Waterland, Geestmerambacht, Groengebied-Amstelland, Alkmaarder-en Uitgeestermeer en Spaarnwoude gezamenlijk een zwerfafvalcampagne. Hierin maken we de bezoekers bewust van medeverantwoordelijkheid voor een schoon recreatiegebied.

Iedereen verwacht schoon
Een schoon recreatiegebied in de buurt lijkt zo vanzelfsprekend. Schoon zorgt voor optimaal genieten. Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand! Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.

Maak van je afval geen zwerfafval!
Daarom start Spaarnwoude met een bewustwordingscampagne met de oproep om mee te helpen de gebieden zwerfafvalvrij te houden. Bij de entrees en op andere plaatsen in de gebieden staan banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. In de speciale campagnefilm benoemt Mevrouw Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in verschillende bakken kan opruimen.

Promotie in het gebied samen met ondernemers! 
Ook de aanwezige ondernemers, waaronder horeca, haken aan op de campagne. In Spaarnwoude zijn dat Het Veerkwartier aan de Veerplas, Mosun Strandbar aan de Westbroekplas en Droomparken Spaarnwoude in de Houtrak.

In samenwerking met ondernemers hebben we een ludieke actie, de zwerfafval bingokaart! Kinderen kunnen bij de ondernemers een bingokaart ophalen, een papieren tasje en een zwerfafvalgrijper. Met de grijper kun je gaan zwerfafvalrapen en is het de bedoeling dat ze alle vormen van zwerfafval die op de kaart staan verzamelen in het tasje. Is het “BINGO!” dan heb je een gratis ijsje verdiend.

Tijdens warme zomerdagen trekt de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan. 

WINNEN!
Heb jij de bingokaart ingeleverd? Maak dan ook kans op een ‘volledig verzorgd dagje uit in Spaarnwoude georganiseerd door ondernemersvereniging Spaarnwoude Geeft Energie’. Geef je naam, leeftijd en e-mailadres op samen met de reden waarom jij moet winnen via info@spaarnwoude.nl 
Op 18 september tijdens de World Clean up maken we de winnaar bekend! 

Positieve campagne
Campagne voeren op een een positieve manier. Immers, mensen komen voor een fijne dag recreëren en daar past natuurlijk geen belerend vingertje bij. De nadruk ligt daarom op genieten in een schoon gebied, waar geen plaats is voor zwerfafval. ‘Genieten is fijner zonder rommel om je heen. Maak van je afval geen zwerfafval. Gooi je afval daarom in de afvalbak!


Meer nieuws