Wees alert op teken!

Publicatiedatum: 24 juni 2020

Vergeet geen tekencheck te doen na een bezoek in het groen!

Ga je even naar buiten in het groen, dan is het belangrijk om na terugkomst je lichaam en kleding te controleren op teken. Een teek moet je snel verwijderen, want ze kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers. Je kunt er de ziekte van Lyme door krijgen.

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen en dieren worden gebeten in de periode van maart t/m oktober. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op.

Een teek lijkt op een plat spinnetje. In eerste instantie is enkel een klein zwart puntje zichtbaar, maar na een paar dagen zwellen ze op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Teken hebben de voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. De warmere plekken op het lichaam, dus. Een teek kun je verwijderen met een pincet maar er zijn ook speciale tekenpennen en –kaarten te koop. Lees hier hoe je een teek het beste verwijdert: https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme/tekenbeet/verwijderen-van-teek

De schapenteek (Ixodes ricinus) komt in Nederland het meeste voor. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken, speeltuinen en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet kunnen oplopen. De website tekenradar.nl biedt uitkomst: het laat de verwachte aantallen teken zien per vierkante kilometer in Nederland. Zo kan iedereen rekening houden met teken in het gebied waar hij of zij woont, werkt of tijdelijk verblijft. 


Meer nieuws